Vissza

Rólam

Néhány hónapja az impro music school ösztöndíját az alábbi motivációs levelemmel sikerült megnyerni. Ez lennék én...azt hiszem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kedves imPro School,

 

Az alábbiakban szeretném látens meggyőződéseteket megerősíteni abban, miszerint szerény személyem kiválasztása az általatok meghirdetett Mentor Programra - amelyet Facebook oldalatokon olvastam nemrégiben -  kifejezetten javallott.

Elengedhetetlen, hogy kezdésnek ne fussunk rá néhány klisére. Zenével óvodás korom óta foglalkozom; 8 év szolfézs, hangszeres órák (klarinét, basszus klarinét), fúvószenekar közel 20 éve. Ez eddig egy elég klasszikus vonal, de a zeneelméleti alaptudásomnak mindenképp jótt tett. Zsenge tinédzser korom éveiben megismerkedtem egyéb, leginkább elektronikus zenei stílusokkal, és elkezdtem kazettás magnóval mixelni, hangfalat építeni, majd sulibulikban zenélni, mint mindenki ebben a életkorban, akinek lételeme a zajkeltés. Később ez odáig fajult, hogy kisebb drum and bass bulikat szerveztem Szegeden, havi rendszerességgel. Az évek teltével más stílusokba is belekóstoltam, úgy mint a dubstep, valamint a 4/4-es lüktetésű alfajok. Talán ilyen “karrierről” is hallottatok már.

Aki rendelkezik kellő ambíciókkal, mindig keresi az újdonságot. A sok év “mások zenéjének játszása” után úgy éreztem, akár játszhatnám a sajátomat is. Ha lenne mit. Feltelepítettem a Propellerheads Reasonjét, amellyel nehézkesen, de sikeresen előállítottam pár rövidke loopot. Nagyobb lendületet adott a váltás Abletonra, melyet ha jól tudom Ti is ismertek. Haha.

 

Az elmúlt közel 5 évben a főállású munka (ipari automatizálás) mellett a szabadidőm nagy részét a házi kis stúdiómban töltöttem, amit a barátnőm csak “NASA”-nak hív, és természetesen mindig talány számára, miért szükséges egy újabb hangszintetizáló- vagy vezérlő eszköz ebbe a létesítménybe. Az összegyűjtött hardverek mellé autodidakta módon igyekeztem beszerezni a tudást és gyakorlatot az egyre jobb minőségű hangzás előállításához - több-kevesebb sikerrel. Ennek során kerestem a saját zenei világomat is, a Soundcloud profilom spektruma ezt remekül reprezentálja. Kitartóan készítettem lassú, de permanens iramban a produktumokat, amelyeken úgy gondolom hallható a fejlődés.

Az utóbbi időben viszont azt érzem, kicsit megrekedtem. A magamtól elvárt hangzás eléréséhez már nem elegendő az “összetutorialozott” tudás, valamint nem kielégítő számomra ezekkel a zenei ambíciókkal otthon ülni, egyedül. Rendszereztetnem kell a meglévő kompetenciáimat, az új információk megszerzésével globális képet alkotni a szoftverhasználatról és a produceri munkáról egyaránt. És ami talán még fontosabb, szeretnék bekerülni egy olyan közösségbe, ahol mindenki hasonló dolgokon kattog és hasonlóan kreatív. Azon emberek társaságát vadászom, akiket szintén érdekel a(z) (elektronikus)hangszeres játék, live performance és barátaik. Ehhez viszont szükséges az Ableton teljeskörű ismerete, amiben reményeim szerint Ti fogtok nekem segíteni.

Ezen a ponton visszaértünk oda, ahonnan indultunk: a zene a véremben van mióta létezem, és ezt meg akarom mutatni a világnak is. Imádok hangszereken játszani, pláne ha áram is folyik bennük. Hiszem azt, hogy a gyermekkori álmokat sosem késő valóra váltani. Kiszakadni a hétköznapokból és teret engedni az alkotási vágynak. Legyen az imPro mindennek az inkubátora!

 

30Hz tisztelettel:

 

Masa Attila

2017. Július 23.